Senior adviseur duurzaamheid

Functieomschrijving

Als senior adviseur duurzaamheid ben je verantwoordelijk voor de uitvoering van projecten die banken en andere stakeholders zoals NGO’s samen doen op het snijvlak van duurzaamheid en bancaire dienstverlening.
Er is consensus dat het nu de tijd is om klimaatverandering te keren en ons aan te passen aan de nieuwe realiteit, banken spelen daar voor hun klanten en samenleving een belangrijke rol in.
Klimaat staat op de voorgrond, maar duurzaamheid is breder. Zo is er volop aandacht voor projecten op het gebied van biodiversiteit en heeft de financiële sector een belangrijke rol bij mensenrechten. Dit wordt deels gevoed door de grote hoeveelheid Europese wet- en regelgeving die op de bankensector afkomt en aan de andere kant kijkt de sector vooruit waar zij met projecten zoals het Klimaatcommitment zelf initiatief kunnen nemen.

Je zult volop met de banken aan de slag gaan en projecten uitvoeren die de verduurzaming van de economie nog meer versnellen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en de zakelijke markt.

Hiervoor vergader je op regelmatige basis met de leden over strategie, beleid, gezamenlijke standpunten en lobby. Met jouw expertise en sterk verbindende capaciteiten ben je het gezicht naar de buitenwereld (ook in de media). Je onderhoudt en vergroot ons netwerk en treedt op als belangenbehartiger van de bankensector. Je faciliteert overleg en kennisuitwisseling, adviseert en zoekt samenwerking, zowel binnen als buiten de vereniging.

Het beleidsteam bestaat uit 25 enthousiaste collega’s die zich op uiteenlopende onderwerpen richten en intensief samenwerken met de leden van de vereniging – 60 banken in Nederland – en met het bedrijfsleven, de overheid en maatschappelijke organisaties. De bankensector staat in het middelpunt van de belangstelling bij politiek en media, wat werken bij de NVB erg dynamisch maakt.

Bekijk hier het filmpje over werken binnen ons team.


Je werk in het kort

 • met banken en stakeholders samen de nationale transitie verder te brengen en om de vertaalslag van duurzaamheid naar de praktijk te maken, bijvoorbeeld op het gebied van zakelijke dienstverlening;
 • samen met de banken handen en voeten te geven aan de Europese wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid door middel van het begeleiden van consultaties en ondersteunen bij implementatie;
 • samenwerking te bevorderen tussen banken en andere partijen om knelpunten in financiering en maatschappelijke uitdagingen op te lossen;
 • goed contact te houden met stakeholders, waaronder de ministeries van Buitenlandse Zaken, Economische Zaken en Klimaat en Financiën en maatschappelijke organisaties;
 • belangrijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en verantwoord ondernemen te signaleren, analyseren, met als doelde leden hierover te informeren.


Wat bieden wij?

 • een strategisch inhoudelijke beleidsfunctie waar diversiteit, samenwerking en verbinding centraal staan én waar je de ruimte hebt om zelf sturing te geven aan beleidsonderwerpen;
 • een lerende organisatie waar jouw persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel staat, onder meer door doorlopende opleiding, coaching en uitdagend werk;
 • een open, mensgerichte werkcultuur met gedreven professionals die streven naar het leveren van kwaliteit en het maken van impact voor onze leden en de maatschappij;
 • de werktijden zijn flexibel en deels thuiswerken is mogelijk;
 • je hebt recht op 6 weken vakantie op jaarbasis bij een fulltime dienstverband van 36 uur (extra dagen kopen is mogelijk), een ov-kaart, een zakelijke laptop, een zakelijke mobiel en we dragen bij aan een goed premievrij pensioen.


Jouw werkomgeving

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is de belangenorganisatie voor banken in Nederland en telt circa 60 leden; bijna alle banken die in Nederland actief zijn. We werken met onze leden aan een toekomstbestendige bankensector die bijdraagt aan een welvarende, duurzame en inclusieve samenleving, in Nederland en daarbuiten. Dat doen we door het bieden van een ontmoetingsplaats, het leveren van relevante informatie, lobby en communicatie. We organiseren dialoog, willen onze leden inspireren en streven naar zichtbare resultaten.

De NVB is een proactieve en zelfsturende organisatie en telt circa 75 collega's. De sfeer is open en gericht op samenwerking. Onze hoofdvestiging is op de Amsterdamse Zuidas.


Kijk hier voor meer over werken bij de NVB van bekijk onze bedrijfsfilm.

Functievereisten

Wie jij bent

Een proactieve en ervaren adviseur die zich graag mengt in nationale en internationale beleidsontwikkelingen, die goed contact houdt met stakeholders en die weet hoe de Haagse en Europese politiek werkt. Een stevige adviseur die oog en oor heeft voor wat er leeft bij banken, bij bedrijven, de samenleving en bij allerlei maatschappelijke organisaties.

Je begrijpt het belang van de financiële sector voor het functioneren van de economie, je haalt plezier uit samenwerken met heel verschillende partijen en bent goed in staat prioriteiten af te stemmen en te bewaken. Daarnaast staan je professionele en persoonlijke ontwikkeling centraal en ga je graag nieuwe uitdagingen aan.

Je hebt:

 • academisch werk- en denkniveau;
 • werkervaring in een functie waarbij je hebt geleerd om te gaan met externe belangen;
 • je kan werken vanuit een programmatische aanpak en hebt ervaring met projectmanagement;
 • uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden; stakeholdermanagement en netwerken zijn je 2e natuur;
 • strategisch en conceptueel denkvermogen, gecombineerd met een resultaatgerichte en overtuigende persoonlijkheid;
 • zeer goede schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden in zowel Nederlands als Engels.

Enthousiast?

Solliciteer dan via onderstaande button. Wil je meer weten of heb je vragen neem dan contact op met Tessa Radius (Recruiter) via 06 – 23 92 10 71 (ook via WhatsApp)