Beleidsadviseur Financiele Markten

Functieomschrijving

Vind jij het leuk om verder te bouwen aan een sterke banksector? Wij zoeken een collega die het leuk vindt om de positie van banken over het voetlicht te brengen bij nationale beleidsmakers, maar ook in Brussel en Frankfurt. Een toekomstbestendige bankensector is essentieel voor een goed functionerende, gezonde economie. De financiële sector heeft te maken met een breed palet aan wet- en regelgeving, waarop fijnmazig toezicht wordt gehouden. Veranderingen in wet- en regelgeving hebben direct effect op de wijze waarop banken hun dienstverlening en interne processen vormgeven. Het beleidsteam bestaat uit ongeveer 25 enthousiaste collega’s die zich op uiteenlopende onderwerpen richten. In het beleidsteam werk je intensief samen met de leden van de vereniging – de vertegenwoordigers van 60 banken in Nederland – en met bedrijfsleven, overheid, toezichthouders en maatschappelijke organisaties. De bankensector staat in het middelpunt van de belangstelling bij politiek en media, wat werken bij de NVB erg interessant en dynamisch maakt.


Als adviseur Financiële Markten ben je samen met collega’s verantwoordelijk voor het begeleiden van complexe dossiers, zoals de IBOR transitie, de review van Mifid II en de consolidated tape, het voorkomen van greenwashing bij ESG investing, het stelsel van clearing tussen verschillende jurisdicties en een goed functionerende marktinfrastructuur.

Voor deze functie is het een vereiste dat je relevante werkervaring meebrengt op vergelijkbare dossiers vanuit een bank, het ministerie van Financiën of één van de toezichthouders.

Geert Gladdines, Teamlead Toezicht, Financiële Markten & Fiscaal , over zijn werk bij de NVB: “We zijn op zoek naar een strategische beleidstechneut. Een collega die energie krijgt van ingewikkelde trajecten en daar een concrete vertaalslag van weet te maken in beleid. Onze collega’s willen ook op een creatieve manier invulling geven aan hun werk, met veel ruimte voor eigen verantwoordelijkheid. We zoeken mensen die sterk zijn in de communicatie en resultaat weten te boeken.


Je werk in het kort

 • Je aandachtsgebied ligt op wet- en regelgeving vanuit het ministerie van Financiën, DNB, de ECB en de AFM. Je bevordert de samenwerking tussen hen en onze leden en zet het gezamenlijk belang van alle stakeholders voorop.
 • Inhoudelijk ben je een gelijkwaardige gesprekspartner van onze leden en van beleidsmakers. Je bent in staat om ingewikkelde beleidstrajecten tot de kern te brengen en te vertalen tot heldere standpunten. Je stemt de positie van de NVB af met zusterorganisaties bij de European Banking Federation.
 • Je overlegt op hoog niveau met de banken over strategie, beleid, gezamenlijke standpunten en lobby. Je faciliteert overleg en kennisuitwisseling, adviseert en zoekt samenwerking, zowel binnen als buiten de vereniging. Met jouw expertise en verbindende capaciteiten ben je het gezicht naar de buitenwereld (ook in de media).
 • Je adviseert proactief over de manieren om de belangen van de leden en onze stakeholders te behartigen, neemt hiertoe initiatief en bent creatief.
 • Je houdt overzicht op maatschappelijke ontwikkelingen en (aankomende) beleidstrajecten en je weet de vertaalslag te maken van de impact van veranderende wetgeving op de reële economie.
 • Je onderhoudt en vergroot ons netwerk en treedt op als belangenbehartiger van de bankensector.
 • Je anticipeert en je hebt de regie om besluitvorming te organiseren en standpunten goed te uit te dragen. Dit doe je in nauwe samenwerking met de afdeling Communicatie en Public Affairs


Wat bieden wij?

 • Een strategisch inhoudelijke beleidsfunctie waar diversiteit, samenwerking en verbinding centraal staan én waar je de ruimte hebt om zelf sturing te geven aan beleidsonderwerpen
 • Een lerende organisatie waar jouw persoonlijke ontwikkeling hoog in het vaandel staat , onder meer door opleiding, coaching en uitdagend werk
 • Een open, mensgerichte werkcultuur met gedreven professionals die streven naar het leveren van kwaliteit en het maken van impact voor onze leden en de maatschappij
 • De werktijden zijn flexibel en thuiswerken is mogelijk.
 • Je hebt recht op 6 weken vakantie ( extra dagen kopen is mogelijk), een ov- kaart, zakelijke laptop en telefoon en we dragen bij aan een goed premievrij pensioen


Jouw werkomgeving

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is de belangenorganisatie voor banken in Nederland en telt circa 60 leden; bijna alle banken die in Nederland actief zijn. We werken met onze leden aan een toekomstbestendige bankensector die bijdraagt aan een welvarende, duurzame en inclusieve samenleving, in Nederland en daarbuiten. Dat doen we door het bieden van een ontmoetingsplaats, het leveren van relevante informatie, lobby en communicatie. We organiseren dialoog, willen onze leden inspireren en streven naar zichtbare resultaten.

De NVB is een proactieve en zelfsturende organisatie en telt circa 75 collega's. De sfeer is open en gericht op samenwerking. Onze hoofdvestiging is op de Amsterdamse Zuidas.


Kijk hier voor meer over werken bij de NVB van bekijk onze bedrijfsfilm.

Functievereisten

Wie jij bent

Je begrijpt het belang van de financiële sector voor het functioneren van de economie. Je haalt plezier uit samenwerken met heel verschillende partijen en bent goed in staat prioriteiten af te stemmen en te bewaken. Je vindt het leuk om zowel operationeel verantwoordelijk te zijn binnen de werkgroepen als strategisch te denken over de toekomst van de onderwerpen met leden van banken. Je hebt de ambitie om jezelf professioneel en persoonlijk te ontwikkelen. Je bent in staat zeer zelfstandig belangrijke zaken van bijzaken te onderscheiden en je bent niet bang voor het aangaan van uitdagingen.

 • Academisch werk- en denkniveau
 • Minimaal 5 jaar werkervaring
 • Kennis van beleggingen, MiFid II, financiële dienstverlening en regelgeving of bereidheid om die op korte termijn op te doen
 • Resultaatgericht en overtuigend
 • Uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden, je weet zowel mondeling als schriftelijk een boodschap over te brengen; stakeholdermanagement en netwerken zit in je natuur

Enthousiast?

Solliciteer dan via onderstaande button. Wil je meer weten of heb je vragen neem dan contact op met Tessa Radius (Recruiter) via 06 – 23 92 10 71 (ook via WhatsApp)